Springrolls

Voor 1 persoon
Werk ongeveer 30 minuten
Lunch, voorgerecht

Ik was in Mallorca en daar aten we in een Aziatisch restaurant spring rolls als bijgerecht. Nou zijn spring rolls niet iets heel nieuws, maar wel een mooi, smaakvol en simpel gerecht. Kortom een gezond veelzijdig feestje op je bord. Eenmaal thuis had ik zin in dit heerlijke hapje! Ik had de rijstvellen nog in de kast, genoeg rauwkost liggen en chili- en sojasaus altijd op voorraad. Tijd voor spring rolls oftewel een raw loempia.

Ingrediënten (voor 1 persoon)

Voor 3 spring rolls

  • sla, bv gemende jonge bladsla
  • blaadjes van 2 takjes munt
  • 3 takjes koriander grof gescheurd
  • 1/4 mango
  • 1/4 komkommer, zaadlijsten verwijderd
  • 1 kleine wortel
  • 1/4 avocado
  • 9 gekookte garnalen
  • halve limoen
  • 1 el rode algen vlokken (=Dulse) of 1 in reepjes geknipt norivel
  • 3 stuks rijstpapier
  • een el (zwart) sesamzaad
  • tamari en chilisaus
  • optioneel vissaus en extra limoensap

Bereiding

  1. Was de sla, de munt en de koriander en laat uitlekken of sla droog in je sladroger.
  2. Snijd gelijke reepjes van de mango, komkommer, wortel en avocado en leg met de garnalen in een schaal.
    De grootte van je reepjes rauwkost is ongeveer een ruime helft van het rijstpapier.
  3. Knijp wat limoensap uit over de rauwkost met garnalen en strooi er de Dulse of het geknipte norivel over.
  4. Leg een snijplank of plat bord klaar voor het vullen van je rijstvel.
  5. Zet een schaal klaar, ter grootte van je rijstvel, met een laagje heet maar niet kokend water.
  6. Dompel het eerste rijstvel ongeveer 10-30 seconden in het laagje water, je rijstpapier moet wel zacht zijn maar niet te slap.
  7. Spreid je rijstpapier uit op je klaargezette plank of bord en strooi er een klein handje sesamzaad (zwart is mooi voor het contrast) over uit.
  8. Vul je 1e rijstvel met 1/3 van de gesneden rauwkost en 1/3 van de munt en de koriander.
    Ik liet de rauwkost een beetje uitsteken en rolde van 1 rijstvel 1 loempia. Je kunt ook de rauwkost centreren, dicht rollen en later schuin door midden snijden.
  9. Voor het oprollen van de spring roll vouw je eerst de onderkant naar binnen, rol daarna strak op.
  10. Klaar is je eerste loempia.
  11. Herhaal de stappen tot je rijstvellen op zijn.

Serveer de loempia’s met een schaaltje chilisaus en een schaaltje tamari* om te kunnen dippen.
* ik vind het heerlijk om nog een halve eetlepel vissaus en een beetje limoensap toe te voegen aan de tamari.
Geniet ervan!

Variaties op de vulling

  • varieer met de rauwkost: reepjes courgette, rettich, paprika, rode biet, rode kool, bleekselderij, bosui, rode peper, taugé, kiemen, edamame
  • wakame of zeekraal
  • je kunt ook wat kelpnoodles, mihoen of quinoa door de rauwkost mengen
  • rauwe zalm- of tonijnreepjes, krab, kipfilet
  • extra ongezouten rauwe cashewnoten of ongezouten pinda’s,
  • rasp wat gember voor door de tamari of strooi wat witte sesamzaadjes over de zwarte saus

 

Bananenpannenkoek

Dulse of norivellen
Buiten de gezonde voordelen van alle rauwe groentes in dit recept is het toevoegen van algen een hoogwaardige aanvulling voor je vitaliteit. Algen leveren jou tal van goede voedingsstoffen zoals jodium, diverse vitamines, mineralen, eiwitten maar ook vezels. Dit is een kleine opsomming van de voordelen van dit absolute superfood!

Terug naar overzicht recepten