Pesto
Voor 1 pot
Werk ongeveer 15 minuten
Spreads
Pesto, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik vind het zo’n feestje als dit in mijn koelkast staat. Het is zo’n spread die je overal doorheen kunt mixen en op kunt smeren. Het maakt van elke salade, pasta, cracker of dressing iets feestelijks. Buiten dit fijne voordeel is het ook nog eens makkelijk als je voor een snelle maaltijd gaat. Maak je pesto in het weekend en je hebt een makkelijke maandag… kook je favoriete Italiaanse pasta en schep er een flinke eetlepel pesto door. Vul het evt aan met tomaten of gebakken champignons en je hebt ook nog eens een vlugge maaltijd.
Maar ook onze kinderen vinden het heerlijk om met rauwkost in de pesto te dippen!
De pesto hoeveelheden van dit recept is genoeg voor een weckpot van 500 ml. Lekker veel zou je denken, maar hier in huis is het altijd snel op! En dat mag, het is nl ook erg gezond… so who cares!
Klaarzetten
Voor 1 pot van ongeveer 500 ml:
- goede olijfolie, extra vierge van de 1e persing, begin met 50 ml
- 1 teentje knoflook
- 75 gram gewassen rucola*
- 75 gram gewassen basilicum*
- 50 gram paranoten, gemalen
- 50 gram geraspte oude harde geitenkaas*
- zwarte peper en himalayazout
- nog meer olijfolie
Bereiding
- Mix met de staafmixer de olijfolie met het teentje knoflook. Ik begin hiermee omdat het knoflookteentje dan goed gemalen is.
- Staafmix in gedeelte de sla en kruiden bij de knoflookolie.
- Roer er de gemalen noten bij en de geraspte kaas en draai er wat peper en zout* doorheen.
- Check of je de dikte oké vindt, afhankelijk van je gewenste resultaat kun je de pesto fijner staafmixen. Dat is persoonlijk.
- Waarschijnlijk is 50 ml olijfolie te weinig, vul aan totdat je een smeuïge pesto hebt.
- Je kunt de pesto wel tot een week bewaren in de koelkast. Ik bewaar het altijd in een weckpot en schenk een toplaagje olie over de pesto om het niet te laten verkleuren en langer goed te houden.
Variaties op de ingrediënten
- extra kruiden zijn altijd toe te voegen. Zo heb ik nog wel eens restjes liggen die ik opmaak in pesto’s. Denk aan peterselie, oregano, selderij, kervel en bieslook.
- pesto van alleen basilicum is heerlijk! De combinatie met geroosterde, afgekoelde pijnboompitten is traditioneel.
- ipv rucola kun je kiezen voor babyspinazie of verse boerenkool in het seizoen.
- wil je wat meer uitdaging? Gebruik eetbare planten als zevenblad, jonge brandnetel toppen of paardenbloem blad.*
- kiemen als erwtenscheuten of ander soort kiemen.
- zeewier zoals bv dulse (=rode algenvlokken), in stukjes geknipte nori of gewelde wakame
- ipv zout mix je er ansjovis doorheen.
- varieer ook met noten en zaden; kies pijnboompitten of een mix met pompoenpitten en zonnebloempitten, hazelnoten, cashewnoten of een mix van noten.
- andere kaassoort als schapenkaas, Parmezaanse kaas of Pecorino.
- de olie die je gebruikt kan ook hennepolie zijn, walnootolie of koolzaadolie. Alhoewel ik persoonlijk een goede olijfolie erg heerlijk vind door pesto.
- knijp er naar smaak citroensap doorheen.
- houd je van pittig? Snipper er dan een rood pepertje door! Een goede gezondheidsboost, vooral als je verkouden bent, je neus gaat ervan open.
* Ik heb diverse soorten gedroogde bloemen en planten in de kast staan. Heerlijk om een kop thee van te zetten maar ook te gebruiken in salades, dressings en bv deze pesto.