Hummus
Voor 1 pot van ongeveer 400 ml
Werk ongeveer 15 minuten (en evt weken 12 uur, koken 1-1,5 uur)
Lunch, voorgerecht
Hummus is een heerlijke eiwitrijke spread vol vezels en vitaminen op basis van kikkererwten. Geweldig om in de koelkast te hebben staan. Serveer het op toast, crackers, rijstwafels, een spelt boterham of tussen je tosti. Gebruik het als dip voor rauwkost. Ook perfect voor op de hapjesplank naast andere spreads. En als je toch hummus hebt staan in de koelkast, doe een schep bij je (lunch) salade, bij je diner als vervanging van 'aardappelpuree', serveer het dan met gemixte gegrilde groentes en evt een stukje vlees, stoofvlees of vis erbij.
Buiten de originele basis hummus met tahin, knoflook en citroensap kun je aardig los gaan met smaken. Ter afwisseling heb ik ze beschreven onder variaties. Op de foto van links naar rechts hummus met gegrilde paprika, basis hummus, hummus met ras el hanout en Griekse hummus.
Klaarzetten
Voor 1 goed gevulde pot of schaal:
- 100 gram gedroogde kikkererwten of 1 glazen pot kikkererwten
- een stuk kombu, optioneel... wel heel erg gezond ;-)
- 1 teen knoflook, fijn geperst of gesneden
- 20 ml citroensap
- 50 gram tahin
- 2 el extra vierge olijfolie en wat extra voor de afwerking
- cayennepeper
- zeezout
- 100 ml kookvocht of water
Bereiding basisrecept
- Kies je voor een glazen pot kikkererwten, begin gelijk aan punt 8.
- Gedroogde kikkererwten spoel je eerst af en vervolgens week je ze een nachtje in ruim koud water, zo'n 8 tot 12 uur ongeveer. Voor een extra gezondheidsboost doe ik er altijd een stuk kombu bij.
- Na het weken giet je de kikkererwten af en kook je ze, met de kombu, 1 tot 1,5 uur in vers water gaar. (of korter of langer volgens de aanwijzing op de verpakking, dit kan per soort anders zijn)
- Schep het schuim dat ontstaat af.
- Proef tegen het einde van de kooktijd of de erwten voldoende gaar zijn. De structuur moet een lichte zachte bite hebben, geen puree.
- Schep de erwten met een schuimspaan uit het kookvocht en laat ze uitlekken en afkoelen in een vergiet. Gooi het kostbare kombu kookvocht niet weg!*
- De kombu heb je nu niet meer nodig en kun je op een bord laten drogen voor hergebruik.
- Leg alvast een aantal erwten apart voor de finishing touch op de hummus.
- Doe de kikkererwten in de blender en begin met het toevoegen van 50 ml kookvocht en de overige ingrediƫnten.
- Mix tot een homogene hummus door steeds beetjes van het kookvocht toe te voegen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de hummus een mooie gladde puree wordt, waarschijnlijk heb je wel 100 ml kookvocht nodig.
- Deze basis is al heerlijk! Serveer de hummus in een mooi schaaltje met lekkere olijfolie en wat cayennepeper erover.
* Het kookvocht wat over is zou je ook kunnen gebruiken in soep, een prachtige waardevolle bouillon!
Geniet!
Variaties
- voeg 1 tl komijnpoeder aan deze basis toe
- met pit: 1 tl cayennepeper en 1 tl (gerookt) paprikapoeder
- peper pit: 1 fijngesneden rode peper
- verse kruiden: mix fijngesneden verse kruiden, bv basilicum, peterselie, koriander, dragon, oregano
- rood: 50 gram gekookte en afgekoelde rode biet
- geel: 1 tl kurkuma, snuf zwarte peper, 1 tl kerriepoeder
- gegrilde paprika: ongeveer 3 stuks, uit pot of zelf gegrild
- Italiaans: 3 el pesto en 2 el geplette pijnboompitten, evt nog geraspte Parmezaanse kaas
- Grieks: 100 gram babyspinazie en 1/4 tl kaneel (mee in de blender), 50 gram fetakaas gekruimeld
- Afrika: 1 el harissa kruiden of pasta
- Marokkaans: 1 el ras el hanout kruiden
Tip:
Week gelijk veel kikkererwten en vries de gekookte en afgekoelde erwten in. Dat bespaart je tijd voor het volgde gerecht met deze peulvrucht.
Nootjes? Kruid gare kikkererwten met wat favoriete kruiden (bv gerookte paprikapoeder... mmm) en een beetje olijfolie en rooster ze droog op 200 graden in de oven voor ongeveer 15 tot 20 minuten. Tussendoor even omscheppen. Heerlijke gezonde borrel snack of een lekkere crispy topping op de hummus!
Eet smakelijk!