Tomatensoep; snel en boordevol groenten

Voor 4-6 personen
Werk ongeveer 30 minuten
Voorgerecht, Lunch

Soep is zo’n heerlijke maaltijd, of onderdeel van een maaltijd, om lekker veel groentes en kruiden binnen te krijgen. Hoe meer groente hoe beter, hoe makkelijk in soep. Ook fijn voor kinderen, vooral als de staafmixer eroverheen gegaan is. Het heet tomatensoep, maar stiekem zit er ook nog paprika en wortel in deze soep. Heerlijk!

Klaarzetten

  • olijfolie
  • 3 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 middelmaat wortels, geschaafd en in grote stukken!*
  • 6 paprika's in repen (verdeel in 2 porties)
  • 6 grote tomaten of 9 kleinere, in parten
  • 750 ml water
  • peper en zout
  • voor de topping:
  • lente ui in ringetjes, gescheurde blaadjes basilicum, bolletjes mozzarella, olijfolie, peper en zout

* Door de wortels tijdens het stoven zo heel mogelijk te laten behoud je meer voedingstoffen en blijft de wortelsmaak intenser.

Bereiding

  1. Zet een middelmaat pan op het vuur en laat deze alvast langzaam warm worden.
  2. Giet een flinke scheut olijfolie in de pan en bak de knoflook met de ui 2 minuten. Niet bruin laten worden!
  3. Stoof de grote stukken wortels voor een minuut of 10 mee.
  4. Vervolgens neem je de helft van de paprika en meng dit bij de rest in je pan, stoof voor een paar minuten mee.
  5. Voeg dan de tomaten toe en het water.
  6. Kruid met flink wat peper en zout en opnieuw alles verhitten.
  7. Na een minuut of 10 stoven kan de staafmixer erop. Pureer de soep glad of grover naar jouw gewenste structuur.
  8. Vervolgens voeg je het restant van de paprikareepjes toe aan de soep en laat dit stoven tot de paprika beetgaar is.
  9. Serveer de soep en maak het af met de topping.

Geniet ervan!

Variaties:

  • voor een snellere versie vervang je de tomaten door blikken tomaat. Klinkt minder gezond maar dat is zeker een misverstand. Check wel ff de ingrediënten op onnodige extra toegevoegde suikers.
  • voor een stevigere en meer vullende soep stoof je bij stap 3 twee in stukjes gesneden zoete aardappelen mee.
  • 100 ml room toevoegen en je soep neigt naar crème soep.
  • gebruik een flinke pluk kiemen als extra topping op je kom soep
  • wil je de ouderwetse 'vermicelli' in je soep? Knip dan eens kelp noodles in stukjes en verwarm vlak voor het opdienen kort mee. Zo pik je een geweldige bron aan mineralen mee!
  • heb je toevallig gerookte paprikapoeder in je kast staan? Voeg een theelepeltje toe, heerlijke subtiele rooksmaak proef je dan.
  • of voeg extra kurkuma met wat zwarte peper toe en fijn gesneden gember tijdens het stoven voor een extra gezonde boost.
  • varieer met de topping: kruiden als dragon, salie, oregano en peterselie zijn ook heerlijk.
  • Kleine maantje bleekselderij samen met gesneden peterselie maakt de soep net weer anders en lekker maar ook extra vochtafdrijvend.
  • Of wat ringetjes prei als topping.
  • waan jezelf in Frankrijk en strooi een paar lavendelbloemen over je soep! Verrassend.
  • laat de mozzarella weg en vervang deze door een flinke eetlepel crème fraîche.
  • heb je een potje pesto staan? Heerlijk, voeg eens een eetlepel toe. Drapeer er wat room omheen en de Italiaanse look is compleet!
  • Meer tijd? Dan is het heerlijk om de stukken tomaten eerst in de oven te roosteren met een lekkere rijke hoeveelheid olijfolie, peper, zout en evt wat Italiaanse kruiden als rozemarijn en of tijm. Je kunt dan ook kiezen voor een bakplaat vol cherrytomaten.

Wist jij…
dat zowel paprika's en tomaten rijk zijn aan vitamine C, dat wortelen gestoofd in olijfolie resulteert in extra vitamine A en dat uien en knoflook selenium en zwavel bevatten die weer erg gunstig zijn voor onze lever? En dat allemaal in deze vrijwel snelle pan soep!


Tomatensoep

Tomatensoep
"Met zowel paprika's en tomaten, rijk aan vitamine C!"

Terug naar overzicht recepten