Spaghettisaus

Werk ongeveer 30 minuten
Garen 1,5 uur of 6-8 uren
Hoofdgerecht

Als ik vraag aan de kinderen ‘wat willen jullie eten vanavond’ dan is het antwoord spaghetti.
Het leuke van spaghetti is, buiten de vele groenten en kruiden die erin zitten, dat het in de zomer lekker zomers voelt en gek genoeg in de winter verwarmend. Spaghettisaus vind ik een dag later altijd lekkerder, de smaken zijn dan goed ingetrokken. Maar als je in het bezit bent van een slowcooker, dan raad ik je zeker aan voortaan de saus in deze superpan te bereiden. De saus wordt intenser, de groenten blijven toch een bite hebben en de saus dikt anders in dan in een gewone braadpan. In dit recept zal ik je beide opties delen.

Ik maak altijd een grote pan zodat ik het 1 of 2 dagen later gemakkelijk heb. Soms gebruik ik de spaghettisaus voor lasagne, ook heerlijk als je niet 2x per week hetzelfde wil eten. Maar een portie invriezen voor latere nood is natuurlijk ook een goede en handige optie.

Klaarzetten

  • olijfolie
  • 200 gram spekreepjes
  • 800 gram rundergehakt
  • groot blikje tomatenpuree
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 kilo winterpenen, geschaafd en in kleine (gehalveerde) schijfjes
  • 1 hele bleekselderij, in maantjes gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 100 ml groente- of runderbouillon voor in de slowcooker of 200 ml in een gewone pan
  • flinke bos verse gemengde Italiaanse kruiden (tijm, rozemarijn, salie, oregano, basilicum)
  • parmezaanse kaas voor de topping

Bereiding

1. zet een grote koekenpan of wok op het vuur.
2. verwarm langzaam een scheut olijfolie.
3. bak de spekreepjes licht krokant.
4. Voeg het gehakt toe aan de spekreepjes en bak het gehakt rul met een vork.

Vanaf hier de bereiding in een slowcooker:

5. Alle verdere ingrediënten, dus van de tomatenpuree t/m de Italiaanse kruiden, kun je nu in de            slowcooker doen en voorzichtig mengen met het gehakt.
6. Draai je slowcooker op stand Low en de tijd op 6 uur of als het lukt met de tijd zelfs op 8 uren.

De bereiding in een braadpan of hapjespan:

5. Meng het blikje tomatenpuree gelijkmatig door het gehakt.
6. Voeg de gesnipperde ui, knoflook, wortelen en bleekselderij toe en roer alles om.
7. Vervolgens doe je de tomatenblokjes erbij, 200 ml bouillon en de flinke bos gemende Italiaanse kruiden. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
8. Laat je spaghetti saus op een laag vuur minstens 1,5 uur stoven, langer mag ook. Roer tussendoor de saus met regelmaat om.
Geniet!

Variaties op de vulling

  • ipv spekreepjes kun je ook pancetta gebruiken, ook erg lekker
  • draai eens balletjes van het gehakt voor de verandering
  • meer groente? Voeg gesneden paprika’s toe, broccoli, courgette of peulen
  • voeg 100 ml rode wijn toe aan de saus bij stap 5 of stap 7 (gebruik voor de slowcooker dan wel iets minder water bij de bouillon)
  • vervang de Parmezaanse kaas door Pecorino of Grana Padano. Een goed alternatief als je geen kaas wil eten zijn edelgistvlokken.
  • strooi wat geroosterde pijnboompitten over de spaghettisaus
  • serveer de spaghetti natuurlijk met tomaat mozzarella salade

Tip

Voor een beter verteringsproces in je darmen is het raadzaam om ‘pasta’ te draaien van groente. Probeer bv eens van courgette en of wortel slierten te snijden of sneller, draaien met een spiraal snijder. Maar ook dun gesneden sliertjes van kool (koolraap, kort stomen) of in lange dunne repen gesneden snijbonen is een mooie vervanger van de koolhydraat rijke witte pasta soorten.
Uiteraard is het ook mogelijk om te kiezen voor een gezondere pasta soort, denk aan pasta’s op basis van boekweit, spelt, bruine of zwarte rijst. Met het eten van deze beter verteerbare pasta’s kom je dichter bij de beleving van traditionele spaghetti.

Saus over? Maak er lasagne van. Binnenkort verschijnt het recept.


 

Spagettisaus

Spaghettiesaus
"als je in het bezit bent van een slowcooker, dan raad ik je zeker aan voortaan de saus in deze superpan te bereiden..."

Terug naar overzicht recepten