Voor een flinke pot vol
Werk ongeveer 10 minuten + 30-40 minuten oventijd
Ontbijt, tussendoor, toppings
Het zelf maken van cruesli is top! Het is niet veel werk, je stopt alles in een grote kom, mixen en bakken maar. Je huis zal heerlijk ruiken! Door zelf je cruesli te maken weet je niet alleen zeker wat erin zit, maar kun je ook elke keer voor een andere variant gaan. De basis blijft een groot deel hetzelfde.
Wij vinden altijd wel een reden hier in huis om de crueslipot aan te spreken. In de yoghurt, kwark of plantaardige melk, over ijs of over een groene smoothie bowl. Ook heerlijk als je zelf een ijs draait en deze cruesli gebruikt als topping. Zelfs in brood en cake baksels kun je cruesli gebruiken. Heerlijk, gezond en vooral genieten!
Dit recept is een grote hoeveelheid die wij met vijven in 1 a 2 weken op hebben. Deel het recept gerust door 2 voor een kleinere pot. Of niet en geef de 2e pot cadeau! Het wordt je in dank afgenomen, dat weet ik zeker.
* Honing meebakken in de oven maakt deze cruesli heerlijk krokant en zoet. Hoe meer honing je gebruikt, hoe meer de ingrediënten aan elkaar gaan plakken. Het resultaat zijn heerlijke brokken (oftewel onweerstaanbare koekjes ;-)) door de cruesli. Persoonlijk kies ik er meestal voor om geen honing mee te bakken. Dit doe ik om gezondheidsredenen. Honing is uitermate gezond, althans rauw! Wanneer honing verhit is, en zeker op hoge temperaturen, verliest het alle gezonde eigenschappen die honing rijk is. Ik vind dat zo jammer dat ik de honing liever rauw door mijn yoghurt roer en daaroverheen de cruesli schep.
* Wil je de cruesli toch graag wat zoeter maar ook liever geen honing gebruiken? Een optie is een theelepel vanillepoeder door de cruesli roeren en meebakken. Maar let op, vanillepoeder is erg duur! Het is zeker heerlijk en maakt het ook zoeter maar dan op een gezondere manier.
Deze cruesli op basis van haver of MorgenStund zorgen beide voor meer dan voldoende gezonde voedingsstoffen.
MorgenStund is een fantastisch product op basis van boekweit en gierst. In tegenstelling tot haver is boekweit geen graan maar het zaad, oftewel de vruchtjes, van een plant. Het is bijzonder gezond en bevat naast vitaminen, mineralen en vezels ook veel eiwitten. Ook gierst is bijzonder rijk aan eiwitten, maar ook aan ijzer en magnesium. Dit is natuurlijk een fantastische bron van goede voeding in je cruesli. Kortom biedt boekweit bijzonder veel gezonde gunstige eigenschappen voor je lijf.
Havermout is wel een graan en bevat meer koolhydraten. Ondanks deze koolhydraten, die van het langzaam verterende soort zijn, is het toch een goede en goedkopere keuze om havermout te kiezen vanwege de goede vezels, vitamines, mineralen, vetten en eiwitten. Met havermout zal je je niet alleen lang verzadigd voelen maar ook de antioxidanten hebben een gunstig effect op je gezondheid.
Zelf wissel ik deze ‘graan’ soorten graag af en soms kies ik voor een combinatie van beide.
Cruesli
"Wij vinden altijd wel een reden hier in huis om de crueslipot aan te spreken. In de yoghurt, kwark of plantaardige melk, over ijs of over een groene smoothie bowl..."