Cruesli à la Do Good

Voor een flinke pot vol
Werk ongeveer 10 minuten + 30-40 minuten oventijd
Ontbijt, tussendoor, toppings

Het zelf maken van cruesli is top! Het is niet veel werk, je stopt alles in een grote kom, mixen en bakken maar. Je huis zal heerlijk ruiken! Door zelf je cruesli te maken weet je niet alleen zeker wat erin zit, maar kun je ook elke keer voor een andere variant gaan. De basis blijft een groot deel hetzelfde.

Wij vinden altijd wel een reden hier in huis om de crueslipot aan te spreken. In de yoghurt, kwark of plantaardige melk, over ijs of over een groene smoothie bowl. Ook heerlijk als je zelf een ijs draait en deze cruesli gebruikt als topping. Zelfs in brood en cake baksels kun je cruesli gebruiken. Heerlijk, gezond en vooral genieten!

Dit recept is een grote hoeveelheid die wij met vijven in 1 a 2 weken op hebben. Deel het recept gerust door 2 voor een kleinere pot. Of niet en geef de 2e pot cadeau! Het wordt je in dank afgenomen, dat weet ik zeker.

Klaarzetten

 • 350 gram havermout, havervlokken of MorgenStund (of een mix hiervan)
 • 200 gram gemengde noten naar keuze, grof gehakt
 • 75 gram zonnebloempitten
 • 75 gram pompoenpitten
 • 75 gram sesamzaad
 • 50 gram haverzemelen
 • snuf zeezout
 • 80 gram gesmolten kokosolie
 • optioneel 75-100 gram honing*
 • optioneel 1 - 1,5 tl vanillepoeder ipv honing*
 • diverse superfoods, zie suggesties

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
 2. Zet een bakplaat klaar en leg er een vel bakpapier op.
 3. Meng alle droge ingrediënten in een geschikte kom, van de haver t/m het zeezout.
 4. Spatel de gesmolten kokosolie gelijkmatig door de droge mix.
 5. Maak een keuze of je de honing* mee wil bakken in de oven. Zo ja, roer deze dan gelijkmatig door de havermix. Kies je voor vanillepoeder, roer deze dan door het crueslimengsel.
 6. Verdeel de mix gelijkmatig over de bakplaat en schuif in de voorverwarmde oven.
 7. Zet de timer op 45 minuten. Roer 2 a 3 keer de mix tijdens het bakken goed door zodat alles gelijkmatig geroosterd wordt. De cruesli mag licht gekleurd zijn maar niet te bruin gebrand.
 8. Na ongeveer 45 minuten, dat kan 40 of 50 minuten zijn afhankelijk van jouw oven, zet je de oven uit en laat je de overdeur op een kiertje open staan zodat de cruesli langzaam kan afkoelen.
 9. Wanneer de cruesli goed is afgekoeld maak je het af met de gekozen superfoods en/of gedroogd fruit.

Geniet, geniet, geniet!

* Honing meebakken in de oven maakt deze cruesli heerlijk krokant en zoet. Hoe meer honing je gebruikt, hoe meer de ingrediënten aan elkaar gaan plakken. Het resultaat zijn heerlijke brokken (oftewel onweerstaanbare koekjes ;-)) door de cruesli. Persoonlijk kies ik er meestal voor om geen honing mee te bakken. Dit doe ik om gezondheidsredenen. Honing is uitermate gezond, althans rauw! Wanneer honing verhit is, en zeker op hoge temperaturen, verliest het alle gezonde eigenschappen die honing rijk is. Ik vind dat zo jammer dat ik de honing liever rauw door mijn yoghurt roer en daaroverheen de cruesli schep.

* Wil je de cruesli toch graag wat zoeter maar ook liever geen honing gebruiken? Een optie is een theelepel vanillepoeder door de cruesli roeren en meebakken. Maar let op, vanillepoeder is erg duur! Het is zeker heerlijk en maakt het ook zoeter maar dan op een gezondere manier.

Suggesties

 • voeg er (een mix van) ongebrande zaden aan toe. Denk aan gemalen chiazaad, gemalen lijnzaad, hennepzaad, quinoa vlokken, havergrutten, tarwekiemen.
 • kokossnippers en of cacaonibs.
 • gedroogd fruit: cranberry's, rozijnen, appelstukjes, stukjes mango, ongezwavelde abrikozen, pruimen, ananas, incabessen, moerbeien, zuurbessen.
 • Ceylon kaneel (evt kan de stabiele bloedsuikerspiegel houdende kaneel meegebakken worden in de oven) maar ook een schep anijszaad is verrassend erdoor.
 • voor een frissere smaak kun je ook geraspte citroenschil meebakken door de cruesli.

Haver of MorgenStund

Deze cruesli op basis van haver of MorgenStund zorgen beide voor meer dan voldoende gezonde voedingsstoffen.

MorgenStund is een fantastisch product op basis van boekweit en gierst. In tegenstelling tot haver is boekweit geen graan maar het zaad, oftewel de vruchtjes, van een plant. Het is bijzonder gezond en bevat naast vitaminen, mineralen en vezels ook veel eiwitten. Ook gierst is bijzonder rijk aan eiwitten, maar ook aan ijzer en magnesium. Dit is natuurlijk een fantastische bron van goede voeding in je cruesli. Kortom biedt boekweit bijzonder veel gezonde gunstige eigenschappen voor je lijf.

Havermout is wel een graan en bevat meer koolhydraten. Ondanks deze koolhydraten, die van het langzaam verterende soort zijn, is het toch een goede en goedkopere keuze om havermout te kiezen vanwege de goede vezels, vitamines, mineralen, vetten en eiwitten. Met havermout zal je je niet alleen lang verzadigd voelen maar ook de antioxidanten hebben een gunstig effect op je gezondheid.

Zelf wissel ik deze ‘graan’ soorten graag af en soms kies ik voor een combinatie van beide.


 

Cruesli

Cruesli
"Wij vinden altijd wel een reden hier in huis om de crueslipot aan te spreken. In de yoghurt, kwark of plantaardige melk, over ijs of over een groene smoothie bowl.
.."

Terug naar overzicht recepten