Voor 10-15 bonbons
Werk ongeveer 15 minuten
(de varianten met chocoladelaag iets langer ivm de vriezer wachttijd en het extra chocolade laagje)
Tussendoortje
Sinds ik deze bonbons het ontdekt een aantal jaren geleden, is er een leven voor en een leven na. Wow, zo lekker! Inmiddels zijn er eindeloos veel variaties te vinden op het internet. Ik heb zo mijn eigen favorieten en creaties.
Door het toevoegen van een notenpasta worden de bonbons heerlijk smeuïg van binnen.
Als ik ze maak dan kies ik vaak voor een grotere (gevarieerde) hoeveelheid. Een ideaal ‘Guilty Pleasure’ tussendoortje om een voorraad van in je vriezer aan te leggen. Gewoon voor je eigen verwen moment of ’s avonds na het eten met een kleine espresso of een kop thee erbij. Krijg je onverwachts bezoek? Haal dan een paar bonbons uit de vriezer en leg ze op een mooi schaaltje, ondertussen zet jij de koffie of thee en wanneer je dan heerlijk neerstrijkt met je bezoek zijn de bonbons ontdooit. Hoe ideaal! Het is echt de moeite om eens te proberen.
Meestal varieer ik ook met de ingrediënten, zoals gewoonlijk. Ik heb hier een basis uitgewerkt en ter inspiratie diverse varianten op een rij gezet die ik eerder gemaakt heb.
Succes met deze gezonde verslaving!
Voor 10-15 bonbons, afhankelijk van de grootte
* dadels mixen tot een pasta is best lastig. Het blijft snel plakken. Ik gebruik mijn staafmixer van het merk bamix met het multimes hulpstuk. Dat gaat fantastisch. Kwestie van uitproberen.
Geniet!
Met deze basis kun je eindeloos gaan variëren en combineren. Ik zal een aantal ooit gemaakte varianten delen maar experimenteer zelf ook. Je hebt vast e.e.a. in de kast staan.
Niet alle bonbons hebben een chocolade laagje, die zijn daarom ook sneller klaar. Rol deze bonbons door cacaopoeder, quinoa vlokken, geplette noten of ceylon kaneel, afhankelijk van de inhoud. Bewaar ook deze bonbons in de koelkast.
Hazelnoot:
dadel, paranoot en walnoot, hazelnootpasta (geen nutella hè ;-) ), snufje zout, chocolade coating
Gojibes:
dadel, gemengde noten, 20 gram gewelde uitgelekte gojibessen, pindakaas (met olielaagje!!), chocolade coating
Matcha:
dadel, amandelen, 20 gram rauwe cacao, 1 el matchapoeder (rol de balletjes door de groene matchapoeder)
Abrikoos:
ongezwavelde abrikozen, cashewnoten, amandelpasta, 25 gram kokosrasp + een beetje overhouden om doorheen te rollen (voor een frisse smaak knijp je wat citroensap door het deeg of rasp wat citroenschil erdoor)
Abrikoos 2:
ongezwavelde abrikozen, 20 gram blanke amandelen, 30 gram wit of zwart sesamzaad (+ wat om doorheen te rollen), cashewpasta
Koffie bo(o)nbon:
dadel, paranoten, gemengde notenpasta, 1 klein kopje zeer sterke afgekoelde espresso, chocolade coating
Vijg Anijs:
helft dadel, helft vijgen, amandelen, amandelpasta, anijszaad
Hennep:
dadel, walnoten of pecannoten, tahini, 40 gram hennepzaad, 20 gram rauwe cacao (rol door cacao of hennepzaad of een combi hiervan)
Choco truffel (spirulina…):
dadel, 2 eetlepels kokos(meel), 1 eetlepel kokosolie (kokosvet), 30 gram rauwe cacaopoeder, 1 tl macapoeder. Met lef maar erg gezond, 1 eetlepel spirulina, tarwegras of chlorella poeder. Rol ze door rauwe cacao.
Kokos:
dadel of abrikoos, amandelen, 40 gram gedroogde kokos (ook om in te rollen), 1 el kokosolie Lavendel fudge:
dadel, amandelpasta, 2 el ger.kokos, 2 el rauwe cacao, ongeveer 15 lavendelbloemetjes, 12 grof geplette witte amandelen, paar lavendelbloemen voor de topping
Powerreepjes:
150 gram dadels, 12 ongezwavelde abrikozen, cashewnoten, 2 el gemalen lijnzaad, 2 el pitten en zaden pasta, 75 gram kokosrasp, duimpje geperste gember, hennepzaden als topping. Maak reepjes door het mengsel bv in een brownievorm te drukken of rol er een plak van en verdeel in reepjes)
Bonbons
"Met deze basis kun je eindeloos gaan variëren en combineren..."