Bietencarpaccio

Voor 1 persoon
Werk ongeveer 30 minuten
Lunch, voorgerecht, hapje

Deze heerlijke carpaccio van bieten eet ik graag als lunch maar is ook zeker een feestje vooraf aan een diner met vrienden. De mooie kleuren op het bord zijn een lust voor het oog. In deze carpaccio gebruikte ik de standaard rode biet, gele biet en chioggiabiet (die mooie roze en wit gestreepte, prachtig!). 
Deze bieten kocht ik bij EkoPlaza, daar verkopen ze altijd diverse soorten. Rondom feestdagen zie ik ze ook in de doorsnee supermarkt en zelfs bij Lidl heb ik ze zien liggen. 
Deze combinatie met zure appel en fris zoete mangosaus is heel verrassend.
Maak deze salade ook eens voor feestjes of op je hapjesbuffet. Snijd daarvoor alles in kleine blokjes en doe het in een klein glaasje. Makkelijk vooraf klaar te maken en te bewaren in de koelkast.
Geniet van biet!!
 

Klaarzetten voor 1 persoon

  • 1 rauwe biet naar keuze (combineer soorten als je voor meerdere personen deze carpaccio maakt)
  • 1 granny smith appel
  • 1/2 mango
  • limoen
  • handje rucola
  • olijfolie extra vierge (of walnootolie of pompoenpitolie)
  • peper en zout
  • zachte geitenkaas
  • wat noten en of zaden, denk aan pistache noten, walnoten, pijnboompitten of pompoenpitten (foto)

Bereiding

  1. Verwarm je stoomoven op 100/100 of zet een pan met kokend water klaar.
  2. Borstel de rauwe biet goed schoon.
  3. Stoom of kook de hele biet  een minuut of 15.
    Ik vind het erg lekker als de bieten nog een flinke bite hebben, als je ze echt zacht gaar wil hebben dan kook of stoom je ze nog eens 10 tot 15 minuten langer.
  4. Ondertussen was je de appel. Houd de appel heel en boor  met een appelboor het klokhuis eruit.
  5. Schaaf van de appel dunne plakjes met bv een mandoline of snijd kleine blokjes.
  6. Staafmix het vruchtvlees van een halve mango en roer het sap van een halve limoen erdoor.
  7. Maak de rucola aan met lekkere olijf- of notenolie en wat peper en zout.
  8. Ondertussen zal de biet beetgaar zijn. Deze snijd je zoals de appel, in blokjes of dunne carpaccio plakjes.
  9. Rangschik om en om de plakjes biet en de appel op een bord. De blokjes zijn leuk in een mooi glas of een kom.
  10. Leg de aangemaakte rucola erop.
  11. Drapeer met een eetlepel wat mangosaus over de bieten en appel.
  12. Bestrooi de salade met noten of zaden naar keuze.
    Als je kiest voor pompoenpitten vind ik het lekker om ze eerst even in een droge pan te poffen, dan wordt het lekker knapperig. Overigens worden pijnboompitten ook smaakvoller door ze eerst in een pan te roosteren.
  13. Brokkel de zachte geitenkaas erover.

Geniet!

Variaties

  • Vervang de rucola door babyspinazie, veldsla of een andere sla soort.
  • De zure appel mag ook een heerlijk peer zijn.
  • Varieer met de noten, zaden en pitten.
  • Ook hennepzaden zijn er heerlijk over.
  • Vervang de mango door een andere vrucht. Maak je deze salade bv in de zomer? Pureer dan rood fruit als aardbeien of frambozen. Maar ook een gepureerde perzik of nectarine volstaat.
  • Vul de salade aan met een extra pluk kiemen.
  • Uiteraard  is ook de geitenkaas te vervangen door feta, toefjes ricotta of een zachte blauwschimmelkaas, lekker bij de peer variant.

Eet smakelijk!


Bieten Carpaccio

Met deze bietencarpaccio kun je alle kanten op. Lunch, voorgerecht of hapje. Snijd het daarvoor in kleine blokjes en maak er een minisalade van. Staat leuk in een klein glaasje, deel rond op een feestje of zet het bij je hapjesbuffet.

Terug naar overzicht recepten