Bananenpannenkoek

Voor 1 personen
Werk ongeveer 15 minuten
Ontbijt, Tussendoor, Lunch

Bananenpannenkoeken zijn super lekker, gezond, voedzaam en makkelijk vind ik. Nou zijn er heel veel recepten en variaties te vinden op het internet. De basis bestaat uit 2 eieren en 1 banaan. Met dit gemixte mengsel bak je al een bananenpannenkoek. Sinds de komst van de bananenpannenkoek hier in huis is er voor mij een ‘definitief’ basisbeslag ontstaan. Door het toevoegen van wat extra haver of boekweit en mijn standaard zaden- en pittenmix wordt niet alleen de bite steviger maar voed je je lijf ook nog eens met een ruime hoeveelheid extra gezonde voedingsstoffen. Daarom zal ik mijn standaard versie van het basisbeslag delen en wat variaties ter inspiratie apart vermelden. Excuus voor de lange teksten… een bananenpannenkoek leent zich nou eenmaal voor een scala aan variaties.

Ingrediënten (voor 1 persoon)

Voor mijn basisbeslag
• 1 banaan
• 2 eieren
• halve tl ceylon kaneel
• 25 à 30 gram havermout of Jentschura MorgenStund
• 2 flinke eetlepels zaden- en pitten mix
• evt. een scheutje plantaardige melk
• kokosolie om in te bakken

Bereiding

  1. Zet de pan alvast zachtjes op het vuur zodat deze langzaam warm wordt
  2. Mix de banaan, de eieren en de kaneel tot een beslag. Ik gebruik daarvoor mijn staafmixer.
  3. Maal je havermout of MorgenStund met de pitten- en zaden mix tot meel en roer dit door je beslag. Of misschien vind je een grovere structuur pannenkoek lekkerder? Sla deze stap dan over.
  4. Check je beslag, vind je het te dik? Voeg er dan een klein beetje plantaardige melk aan toe, maar let op, niet te veel! Ik heb gemerkt dat de dikte van het beslag varieert, dat kan te maken hebben met de grootte van je eieren, de rijpheid van je banaan of de hoeveelheid pitten- en zaden mix.
  5. Smelt een klontje kokosolie in je pan.
  6. Bak je pannenkoeken op middelmatig vuur bruin in kokosolie. Je kunt ervoor kiezen om 1 grote pannenkoek te bakken of misschien liever kleintjes. Aan jou de keuze.
  7. Draai je pannenkoek om als de bovenkant iets droog begint te worden en bak deze kant nog even.
  8. Schuif de pannenkoek(en) op je bord en maak het af met een gekozen topping(s). Geniet ervan!

Toppings

  • gebakken appeltjes met kaneel
  • gesneden aardbeien of een combinatie van diverse rood fruit
  • honing of agavesiroop met kokossnippers
  • stukjes peer met cacaonibs
  • dikke kokosyoghurt met stukjes mango
  • een bolletje ijs? mmm, met gemarineerde* aardbeien erbij…
  • jam zonder suiker**

* gemarineerde aardbeien: roer 1 eetlepel balsamicoazijn met 2 eetlepel kokosbloesemsuiker, honing of een andere zoetstof naar keuze. Laat de gesneden aardbeien hierin 30 minuten marineren. Heerlijk! Ook over cheesecake.

** Ik pureer weleens een mix van rood fruit met gemalen chiazaden. Als je dit mengsel even laat staan is het zo ‘jelly' dat je heerlijke jam hebt.

Variaties op het basisbeslag

  • Vul je pannenkoekbeslag met stukjes appel, een paar rozijnen of cranberry's, een paar gojibessen, wat stukjes walnoot of pecannoot.
  • Varieer met de kruiden: voeg toe speculaas en of koekkruiden, kardemom en of anijs
  • Voor extra groenten in je pannenkoek: rasp een middelgrote wortel door het basisbeslag. Ook lekker met nog wat rozijnen en walnoten erbij… dit komt echt dichtbij Carrotcake…
  • Een geraspte courgette door het beslag. Dit proef je niet terug maar de voordelen van extra groentes zijn mooi meegenomen.
  • Voor een zachte smeuïge structuur èn nog meer gezonde vetten blend je een halve rijpe avocado mee door je beslag, ook heerlijk.
  • ipv havermout kun je ook kiezen voor bv boekweitmeel of kastanjemeel. Een combinatie hiervan is ook mogelijk.
  • Voeg een eetlepel kokosrasp toe aan het beslag en een eetlepel cacao of caconibs
  • Wil je een luchtigere broodstructuur pannenkoek? Daarvoor mix je eerst 1/4 tl natriumbicarbonaat mee aan je basisbeslag. Vul je mengsel met jouw gekozen variatie en roer op het laatst het sap van 1/4 citroen erdoor. De combinatie van zuiveringszout en het zuur van een citroen zorgt voor lucht in je beslag.

Banaan, zaden en pitten

Bananen zijn gezond! Ze zitten lekker vol met magnesium, kalium en vezels en zorgen voor een verzadigd gevoel. Door de extra zaden- en pitten mix in dit recept eet je ook nog eens goede plantaardige eiwitten, vitaminen, mineralen, vetzuren en nog veel meer goeds! En ook niet onbelangrijk, ze zijn heerlijk.


 

Bananenpannenkoek

Pannenkoekentaart
Op de foto maakte ik een pannenkoeken taart. Mocht je een keer tijd hebben, erg leuk en lekker. Deze variant maakte ik met kastanjemeel. De structuur van kastanjemeel is minder luchtig, eerder vast en leerachtig. Maar wel lekker!

Terug naar overzicht recepten