Aspergesalade, rauw!

Voor 2 of 4 personen
Werk ongeveer 30 minuten + minimaal 2 uur marineer tijd
Lunch, voorgerecht, bijgerecht

Ooit had ik rauwe aspergesalade gemaakt. Dat was lang geleden maar ik kon me herinneren dat ik het wel heel lekker vond. Het principe van ceviche, waarbij het zuur je product ‘kookt’, is ook bij deze asperge salade de werking waardoor je asperges een perfecte bite krijgen.
Gedoken in mijn recepten verzameling, lees ongeordende bende, kwam ik het knipsel weer tegen, geen idee waaruit ik dit geknipt heb destijds. Met wat afwijkingen in de ingrediënten werd dit het resultaat. Echt heerlijk smaakte het als bijgerecht bij onze BBQ, maar als lunchsalade of klein voorgerechtje is het ook zeker een aanrader.

Klaarzetten

  • een bundel mooie dikke asperges, zo’n 500 gram
  • 4 el lekkere extra vierge olijfolie, koude persing
  • sap van een limoen
  • 1 tl dijon mosterd
  • 1 tl honing
  • evt. peper en zeezout
  • verse kruiden: bieslook, peterselie, basilicum, dille, koriander, kervel, dragon etc.*
  • een stuk of 8 geplette paranoten
  • weckpot of iets met een afsluitbaar deksel
  • 150 gram grijze garnaaltjes (gebruikt op deze foto)

Bereiding

  1. Schil de asperges en snijd de droge en houtachtige uiteinden eraf.
  2. Maak in de weckpot, of een ander afsluitbaar potje, de dressing van de olijfolie, limoensap, mosterd en honing.
  3. Voeg naar wens een draai zeezout en zwarte peper toe aan de dressing.
  4. Snijd je gekozen kruiden(mix) fijn en roer door de dressing.
  5. Maak lange linten van de asperges met een dunschiller of een kaasschaaf. Dit is even een klusje, of eigenlijk het meeste werk van het hele recept. Stop je linten tussendoor alvast in de weckpot met dressing.
  6. Laat de aspergelinten minimaal 2 uur marineren. Tussendoor keer je regelmatig de weckpot, zo zal de dressing de asperges gelijkmatig marineren. Omdat ik de salade een paar uur later ging eten heb ik de weckpot op het aanrecht laten staan, zo is de salade ook niet zo koud.
  7. Na de marinade tijd is het klaar om op te dienen. Strooi er de noten overheen.
  8. Kies nu zelf hoe je het wil serveren, deze versie is gemaakt met grijze garnaaltjes. Lees de variatiemogelijkheden ter inspiratie.

Geniet!

* Wellicht een overbodige notitie, maar stem de kruiden af op hoe je de salade afmaakt. Misschien is dille erg lekker als je kiest voor vis, alhoewel koriander en garnalen ook heerlijk zijn, bij gekookte ham gebruik je misschien liever bieslook en of peterselie. Aan jou de keuze.

Variaties mogelijkheden:

  • gerookte zalm, rivierkreeftjes, krabbenvlees, sint-jakobsschelpen (lekker met kervel)
  • lekkere gekookt ham
  • serranoham of parmaham
  • heb je geen verse kruiden in huis maar wel een potje zelfgemaakte pesto staan? Gebruik dan een eetlepel pesto door de dressing
  • serveer met een gepocheerd ei, zo kun je als lunch je middag goed door
  • ipv paranoten kun je ook licht gebrande pijnboompitten gebruiken, of wat hazelnoten of amandelschaafsel
  • gebruik je gekookte ham? Strooi er dan eens wat extra tuinkers overheen.
  • heb je nog verse kiemen in huis? Ook dat is heerlijk en een extra gezonde boost.

Rauwe asperges

Asperges bevatten zeer veel voedingswaarden. O.a. genoeg vitamines voor een sterk immuunsysteem, mineralen, vitamine K ter ondersteuning van je lever en botten en asparagine dat zorgt voor de vocht afdrijvende werking. Regelmatig asperges op je menu zorgt voor bloedzuivering, gunstige stofwisseling en werkt ontslakkend en reinigend. Kortom, een hele gezonde groente die ook nog eens licht verteerbaar is. En rauw, zoals in dit recept, geniet je optimaal van alle aanwezig gebleven gezonde voordelen uit het ‘witte goud’.


 

Aspergesalade

Aspergesalade
"Ooit had ik rauwe aspergesalade gemaakt. Dat was lang geleden maar ik kon me herinneren dat ik het wel heel lekker vond.
.."

Terug naar overzicht recepten