Aardappelsalade

Voor 4-6 personen
Werk ongeveer 30 minuten
Lunch, bijgerecht, hoofdgerecht

Een aardappelsalade is op zijn tijd een heerlijke makkelijke maaltijd. Nu het volop zomers genieten is en de BBQ hier thuis optimaal gebruikt wordt, vind ik zo'n koude aardappelsalade een heerlijk en vooral simpel bijgerecht bij gegrilde groenten of een stukje vis of vlees.
Deze salade van krieltjes  vind ik extra lekker door de bereiding. Na  het stomen of koken van de krieltjes in de schil snijd je ze warm doormidden, draai wat zeezout over het snijvlak en laat ze afkoelen. De aardappeltjes zijn ook nu al heerlijk bij je salade, groente of vlees of vis.

Klaarzetten

  • 600 gram rauwe krieltjes met schil
  • 150 gram doperwten, uit glas of uit de vriezer, ontdooid en even gaar koken
  • 3 stengels bleekselderij, gesneden in kleine maantjes
  • 3 flinke augurken, fijngesneden 
  • verse peterselie, fijngesneden
  • bieslook, fijngesneden
  • 1 deel yoghurt
  • 1 deel mayo
  • 1/2 deel mosterd
  • 1 el appelazijn of witte wijnazijn
  • peper en mineraalrijk zout, bv himalaya- of grijs zeezout

Bereiding

  1. Kook of stoom de krieltjes in zijn geheel met schil beetgaar. Heb je een stoomoven, stoom ze dan vooral, de krieltjes worden echt veel lekkerder!
  2. Tijdens het gaar worden van de krieltjes kun je de rest van de ingrediĆ«nten snijden.
  3. Roer voor de dressing yoghurt, mayo, mosterd en azijn door elkaar. Kruid met peper en zout naar smaak. De hoeveelheid is persoonlijk. Start met 2 el yoghurt, 2 el mayo en 1 el mosterd. Maak meer als je van veel dressing houdt.
  4. Wanneer de aardappeltjes bijna afgekoeld zijn, voeg je de rest van de ingrediƫnten toe en roer je voorzichtig de dressing erdoorheen.
  5. Garneer met gesneden bieslook.

Geniet!

Variaties

  • voeg kleine ringetjes gesneden lente-ui toe.
  • Varieer uiteraard met diverse soorten rauwkost. Radijs, paprika, wortel, venkel en ook kiemen zijn heerlijk
  • garneer met gekookte partjes ei

Eet smakelijk!

Aardappelsalade

Wist jij...
"Dat afgekoelde gekookte aardappelen je bloedsuikerspiegel veel minder laten pieken dan warme gekookte aardappelen? 

En... dat aardappelen een rijke bron zijn van kalium? Kook daarom geen aardappelen gaar met zout, het zout onttrekt nl de kalium uit de aardappel. Strooi bv himalayzout dus pas voor het serveren over de aardappelen."

Terug naar overzicht recepten